dinsdag 20 november 2012

Diwali! En de 1ste stageweek

Ondertussen verblijf ik al ruim 1 week op mijn stageplek ISS (Inba Seva Sangam) en raak ik langzaam maar zeker ingeburgerd. Hieronder geef ik een vaste dagplanning weer over hoe mijn leven er de komende 5 maanden grotendeels zal uitzien.

5.30 uur: ochtendbel
6 uur: 2de bel + ochtendgebed

6.15 – 8 uur: community work (kuisen, helpen met het ontbijt,…), wat verder uitrusten, even op de computer aangezien er dan meestal wel elektriciteit is of stagevoorbereidingen nemen.
8 uur: ontbijt

9 uur: bezinningsmoment/gebed
10 – 17.30 uur: Activiteiten op de Annai Lea Secondary School (normaalgezien lopen de lessen van 10 uur tot ongeveer 15 uur en nadien is er mogelijkheid tot spelvormen en/of sportactiviteiten)

17.30 – 19 uur: wandelen naar het hoofdgebouw van ISS (15-30 minuten) en nadien een douche + schooltaken of ontspanning
19 uur: avondmaal

21 uur: tijd om te gaan slapen (het blijft vroeg, maar ik ben effectief doodop omstreeks dit moment)
Typische Indische speciale maaltijd als lunch (rijst, chapathi, verschillende soorten groenten en een dipsausje van groenten alias Sambar) 

Veel van de activiteiten staan ook in functie van de beschikbare elektriciteit die echt wel slechter is dan in Zambia, al weet je wel meestal de uren dat er elektriciteit is op voorhand. Meestal is dit van 6 tot 9 uur ’s ochtends en dan ’s avonds om 18-19 uur en van 20-21 uur. Momenteel is dit nog verminderd doordat er blijkbaar te weinig steenkool beschikbaar is voor de elektriciteitscentrales. ’s Middags is er ook 2-3 uur elektriciteit maar hier heb ik helemaal niets aan zolang ik geen dag vrijaf neem. Internet is ook enkel mogelijk tijdens deze momenten al lijkt mijn wifi vaak niet sterk genoeg te zijn om ontvangst te hebben.
Tot nog toe is de Indische ervaring ontzettend vermoeiend en is een werkweek van 5 dagen meer dan genoeg voor mij. Zeker de namiddagactiviteiten op school vergen veel energie. De kinderen zijn redelijk druk omdat ze allemaal oftewel iets willen vragen of anders met mij willen spelen. Bovendien sta ik er soms alleen voor om spelvormen met een groep van soms wel 30-40 leerlingen te begeleiden. Bovendien moet ik tijdens mijn vrije dagen ook helpen met het communitywork en probeer ik wekelijks informatie op te zoeken over een actueel thema wat met wetenschap te maken heeft (deze week moet ik de zonsverduistering uitleggen die plaatsvond in Noord-Australië). Door het slechte internet duurt dit al snel enkele uren.

Maar gelukkig begon mijn eerste echte stageweek iets rustiger dan verwacht. Op dinsdag 13 november stond er immers het lichtfeest “Diwali” op het programma en dag voordien was het ook een vakantiedag. De dag begon zoals steeds om 6 uur ’s ochtend met een gebed en nadien werd iedereen volledig ingesmeerd met sesamolie. Men vertelde ons dat dit goed was om jezelf te zuiveren en bovendien voelde je huid veel lichter aan nadien. Na het insmeren met olie stond er een goede douche op het programma en kregen we allemaal een uitgebreid ontbijt van speciale zoete hapjes en een typisch Indisch geschenk; een halve kilo zoetigheden (echt heel zoet) en de mannen kregen een doti (soort van rok) en een sjaal voor het zweet en de vrouwen kregen een sari (een volledig kleurrijk gewaad). Het is de bedoeling dat je deze kleren nadien ook de hele dag draagt.
Tijdens de voormiddag maakten we een korte wandeling, maar door de beperkte wandelmogelijkheden van onze nieuwe kleren werd deze halverwege de tocht naar de waterval gestaakt. Nadien ging de trip verder naar de regionale stad “Dindigul”. Hier stond een vleesmaaltijd op het programma. En om eerlijk te zijn, het vlees valt hier toch wel tegen waardoor ik mij ga beperken tot vegetarische maaltijden (buiten de vakantieperiode). In België zal ik waarschijnlijk ook deels vegetarisch gaan leven, al zal ik nooit vlees volledig uit mijn eetpatroon kunnen verbannen. Na de maaltijd stond er om de dag nog af te sluiten een bezoek aan het fort van Dindigul op het programma. Dit fort was gebouwd op een grote rots waarop je een goed overzicht had op de hele streek. Kortom, een perfecte strategische locatie die de Engelse kolonisator vroeger had gekozen om een legereenheid te stationeren.

Vanaf woensdag begon mijn stage echt officieel en kon ik meedraaien in de lokale middelbare school. Mijn school is genoemd naar de stichter van ISS en draagt de naam “Annai Lea High School”. De eerste dagen was het de bedoeling om in de school te observeren en te onderzoeken in welke mate ik kan helpen met het schoolgeuren. Het grootste probleem is de taal momenteel, slechts 2 leerkrachten (leerkracht Engels en biologie) en de directrice zijn het Engels machtig waardoor communicatie echt heel moeilijk verloopt. Bovendien zijn de handboeken ook allemaal in het Tamil opgesteld buiten de cursus Engels. Biologie wordt ook enkel gegeven in het 5de en 6de middelbaar want voordien heet dit Sciences, dus niet over alle hoofdstukken heb ik zelf voldoende achtergrondkennis. Momenteel heb ik beslist om te proberen om de leerlingen van klas 6 (6de leerjaar) te helpen met hun Engels door samen met hen tekstfragmenten individueel te lezen. Hiervoor is er nu tijd aangezien de periode van 1 maand voor het examen wordt besteed aan zelfstudie. De examens beginnen half december. Hiernaast ga ik ook proberen om af en toe tijdens de lessen science (klas 8 of 2de middelbaar) en biologie (klas 11 of 5de middelbaar) de leerkracht te helpen met mogelijk proefjes of het geven van de leerstof in het Engels naast de info in het Tamil. Deze klassen lijken mij op het eerste zicht ook de leukste om momenteel mee samen te werken.
Enkele leerlingen van klas 11 (Diwali-outfit, normaal is er een schoolkostuum)
 
Enkele leerlingen van klas 6 met Mieke (verantwoordelijke van de Belgische NGO Sawes)
 
Vanaf 15 uur tot 17.30 staan er sportactiviteiten gepland en tijdens deze periode speel ik met de leerlingen voetbal, kricket of volleybal. Hiernaast gebruik ik ook mijn speelpleinervaring om afwezigheden van leerkrachten op te vangen door spelletjes met de leerlingen te spelen tijdens deze lesuren. Ook tijdens de weekends probeer ik de jongens van de Boyshome te entertainen. Dus je mag steeds leuke spelletjes doormailen of hier posten. Misschien maak ik wel een spelbundel als deel van mijn eindwerk, dus alle hulp is steeds welkom.

Geblindoekt een waterton stukslaan (jongens vs. meisjes)
Point to wareem (tot de volgende, gelukkig dat ik geen tamiltekens kan invoeren via mijn computer, al kan ik deze eigenlijk nog niet lezen noch schrijven)

1 opmerking:

  1. Hallo Jan,
    We zijn heel blij ook deze keer je stageverloop te kunnen volgen. Spijtig dat je ons de geuren niet kan doorsturen...
    Geniet maar volop van deze nieuwe stageërvaring.
    Tot gauw.
    Marie-Claude en co.

    BeantwoordenVerwijderen