donderdag 29 november 2012

Werken en ook iets minder werken


Ondertussen verblijf ik opnieuw al een volledige maand in het buitenland. Op sommige momenten leek het echt dat de tijd snel voorbij vloog terwijl de tijd soms ook gewoon leek stil te staan. De dagen op school duren soms heel lang en zijn dan ook vermoeiend. Gelukkig krijg ik nu langzaam een beter zicht op de invulling van mijn stage tijdens de volgende maanden. Tijdens de komende maand komen er examens aan en de leerlingen zijn hun examens nu volop aan het voorbereiden. Momenteel beperk ik mij voornamelijk op het lezen van korte verhalen in het Engels met de studenten van het 1ste-2de middelbaar. Hiernaast werk ik nu ook wekelijks een aardrijkskundig topic uit via een experiment en fotomateriaal.
Het hoofdgebouw van ISS waar ik nu verblijf is in tegenstelling tot de meeste gebieden in India ontzettend rustig. Je kan hier echt wel volledig tot rust komen en vanaf zonsondergang tot 's ochtends vroeg is het er heel stil op het fluiten van vogels na of het geroep van pauwen. Je waant je echt op het platteland. Er is dan ook niet echt veel te doen in Sevapur. Zelfs een klein winkeltje vindt men hier niet terug. Hiervoor moet je al naar het naburige dorp 'Karuvur' gaan op 5km afstand.
Welkomstbord van het ISS hoofdgebouw
Desondanks blijft India toch een ontzettend druk land. Zelfs in een dorp ter grootte van Zaventem is het de hele dag druk. Eigenlijk kan je een groot dorp/stad in India goed vergelijken met een Afrikaanse stad. Overal is er chaos en vindt men verschillende kleine winkels terug. Wat wel opvalt is dat er ontzettend veel bussen rondrijden en bovendien is dit nog eens spotgoedkoop ook. Je betaalt meestal iets van 0.25€ per uur op de bus, afhankelijk ook van de afstand van het traject. De bussen rijden ook redelijk goed op schema. De luide muziek en drukte moet je er wel bijnemen. Met 100 man in een bus zitten en staan is dan ook geen uitzondering.

drukte in het grootste dorp van de regio; Tharagampatti tijdens valavond

Tijdens het weekend probeert iedereen zich bezig te houden met verschillende activiteiten. Zaterdagvoormiddag besloten we om het even rustiger aan te doen en lazen we rustig een boek. Ondertussen merkten we op dat er andere mensen hier net hetzelfde over dachten. Ook de chauffeur moet de kans krijgen om rustig de krant te lezen als het bestuur een vergadering heeft gepland.
Rustig de krant lezen op een zaterdagochtend
Ondertussen is men 10 meter verder wel al ijverig aan het werk. Tijdens de weekends worden de jongens van de Boyshome bezig gehouden et verschillende taken. Ze gaan ondermeer bomen planten in de omgeving of ze kuisen de omgeving rond de Boyshome en het hoofdgebouw van ISS op. Tijdens de namiddag hebben ze ook kans om te studeren of om spelletjes te spelen of aan sport te doen. Andreas en ikzelf besloten om ook de handen uit de mouwen te steken en hebben samen met Balu en enkele leerlingen heel de record room onder handen genomen. Papieren en betalingsbewijzen van de voorbije 30 jaar lagen hier overal door elkaar, structuur was dus duidelijk nodig. Bovendien hebben we ook nog verschillende foto's teruggevonden van tijdens de opstart van ISS zo'n die ongeveer 40-50 jaar geleden zijn genomen.
Of toch maar het 'zwembad of waterreservoir uitkuisen?

Om iedereen toch een beeld te geven waar ik nu woon, geef ik hieronder een beeld van mijn kamer. Deze kamer deel ik met Andreas. We beschikken beiden over een bed en een half bureau. Ik moet wel zeggen dat de matras in het begin steenhard aanvoelde, al begint dit na een kleine maand wel te wennen. Zeker nu ik 2 halfzachte matrassen heb gevonden en op elkaar heb gelegd. Andreas heeft ondertussen wel een nieuwe matras gekregen. Er was er 1 voor onze kamer en we hebben deze eerlijk verloot via het trekken van de hoogste kaart. Andreas trok meteen een heer, dus ik wist toen al hoe laat het was. Mijn '9' was dan ook ruim onvoldoende om aanspraak te maken op de prijs. Misschien heb ik volgende week meer geluk als er misschien nog eens 2 nieuwe matrassen toekomen, al ben ik nu eigenlijk wel tevreden over mijn bed.

Overzicht van mijn kamerhelft

De komende 2 of 3 dagen gaan we op verlengd weekend samen met de klas van Jakes zijn biodynamische landbouwschool. De reis gaat verder naar de naburige provincie ‘Karnataka’  waar we de steden Bangalore (bijwonen van een landbouwbeurs) en Mysore gaan bezoeken. In beide steden zijn we slechts 1 dag waarschijnlijk, al is het allemaal nogal vaag wat we er gaan doen. Meer info volgt hierover volgende week. Hopelijk krijgen we wat tijd om ondermeer het paleis van de Maharadja in Mysore te bezoeken want dit lijkt het mooiste palies van Zuid-India te zijn. Al vermoed ik dat we eerder de landbouwprojecten zullen bijwonen.

dinsdag 20 november 2012

Diwali! En de 1ste stageweek

Ondertussen verblijf ik al ruim 1 week op mijn stageplek ISS (Inba Seva Sangam) en raak ik langzaam maar zeker ingeburgerd. Hieronder geef ik een vaste dagplanning weer over hoe mijn leven er de komende 5 maanden grotendeels zal uitzien.

5.30 uur: ochtendbel
6 uur: 2de bel + ochtendgebed

6.15 – 8 uur: community work (kuisen, helpen met het ontbijt,…), wat verder uitrusten, even op de computer aangezien er dan meestal wel elektriciteit is of stagevoorbereidingen nemen.
8 uur: ontbijt

9 uur: bezinningsmoment/gebed
10 – 17.30 uur: Activiteiten op de Annai Lea Secondary School (normaalgezien lopen de lessen van 10 uur tot ongeveer 15 uur en nadien is er mogelijkheid tot spelvormen en/of sportactiviteiten)

17.30 – 19 uur: wandelen naar het hoofdgebouw van ISS (15-30 minuten) en nadien een douche + schooltaken of ontspanning
19 uur: avondmaal

21 uur: tijd om te gaan slapen (het blijft vroeg, maar ik ben effectief doodop omstreeks dit moment)
Typische Indische speciale maaltijd als lunch (rijst, chapathi, verschillende soorten groenten en een dipsausje van groenten alias Sambar) 

Veel van de activiteiten staan ook in functie van de beschikbare elektriciteit die echt wel slechter is dan in Zambia, al weet je wel meestal de uren dat er elektriciteit is op voorhand. Meestal is dit van 6 tot 9 uur ’s ochtends en dan ’s avonds om 18-19 uur en van 20-21 uur. Momenteel is dit nog verminderd doordat er blijkbaar te weinig steenkool beschikbaar is voor de elektriciteitscentrales. ’s Middags is er ook 2-3 uur elektriciteit maar hier heb ik helemaal niets aan zolang ik geen dag vrijaf neem. Internet is ook enkel mogelijk tijdens deze momenten al lijkt mijn wifi vaak niet sterk genoeg te zijn om ontvangst te hebben.
Tot nog toe is de Indische ervaring ontzettend vermoeiend en is een werkweek van 5 dagen meer dan genoeg voor mij. Zeker de namiddagactiviteiten op school vergen veel energie. De kinderen zijn redelijk druk omdat ze allemaal oftewel iets willen vragen of anders met mij willen spelen. Bovendien sta ik er soms alleen voor om spelvormen met een groep van soms wel 30-40 leerlingen te begeleiden. Bovendien moet ik tijdens mijn vrije dagen ook helpen met het communitywork en probeer ik wekelijks informatie op te zoeken over een actueel thema wat met wetenschap te maken heeft (deze week moet ik de zonsverduistering uitleggen die plaatsvond in Noord-Australië). Door het slechte internet duurt dit al snel enkele uren.

Maar gelukkig begon mijn eerste echte stageweek iets rustiger dan verwacht. Op dinsdag 13 november stond er immers het lichtfeest “Diwali” op het programma en dag voordien was het ook een vakantiedag. De dag begon zoals steeds om 6 uur ’s ochtend met een gebed en nadien werd iedereen volledig ingesmeerd met sesamolie. Men vertelde ons dat dit goed was om jezelf te zuiveren en bovendien voelde je huid veel lichter aan nadien. Na het insmeren met olie stond er een goede douche op het programma en kregen we allemaal een uitgebreid ontbijt van speciale zoete hapjes en een typisch Indisch geschenk; een halve kilo zoetigheden (echt heel zoet) en de mannen kregen een doti (soort van rok) en een sjaal voor het zweet en de vrouwen kregen een sari (een volledig kleurrijk gewaad). Het is de bedoeling dat je deze kleren nadien ook de hele dag draagt.
Tijdens de voormiddag maakten we een korte wandeling, maar door de beperkte wandelmogelijkheden van onze nieuwe kleren werd deze halverwege de tocht naar de waterval gestaakt. Nadien ging de trip verder naar de regionale stad “Dindigul”. Hier stond een vleesmaaltijd op het programma. En om eerlijk te zijn, het vlees valt hier toch wel tegen waardoor ik mij ga beperken tot vegetarische maaltijden (buiten de vakantieperiode). In België zal ik waarschijnlijk ook deels vegetarisch gaan leven, al zal ik nooit vlees volledig uit mijn eetpatroon kunnen verbannen. Na de maaltijd stond er om de dag nog af te sluiten een bezoek aan het fort van Dindigul op het programma. Dit fort was gebouwd op een grote rots waarop je een goed overzicht had op de hele streek. Kortom, een perfecte strategische locatie die de Engelse kolonisator vroeger had gekozen om een legereenheid te stationeren.

Vanaf woensdag begon mijn stage echt officieel en kon ik meedraaien in de lokale middelbare school. Mijn school is genoemd naar de stichter van ISS en draagt de naam “Annai Lea High School”. De eerste dagen was het de bedoeling om in de school te observeren en te onderzoeken in welke mate ik kan helpen met het schoolgeuren. Het grootste probleem is de taal momenteel, slechts 2 leerkrachten (leerkracht Engels en biologie) en de directrice zijn het Engels machtig waardoor communicatie echt heel moeilijk verloopt. Bovendien zijn de handboeken ook allemaal in het Tamil opgesteld buiten de cursus Engels. Biologie wordt ook enkel gegeven in het 5de en 6de middelbaar want voordien heet dit Sciences, dus niet over alle hoofdstukken heb ik zelf voldoende achtergrondkennis. Momenteel heb ik beslist om te proberen om de leerlingen van klas 6 (6de leerjaar) te helpen met hun Engels door samen met hen tekstfragmenten individueel te lezen. Hiervoor is er nu tijd aangezien de periode van 1 maand voor het examen wordt besteed aan zelfstudie. De examens beginnen half december. Hiernaast ga ik ook proberen om af en toe tijdens de lessen science (klas 8 of 2de middelbaar) en biologie (klas 11 of 5de middelbaar) de leerkracht te helpen met mogelijk proefjes of het geven van de leerstof in het Engels naast de info in het Tamil. Deze klassen lijken mij op het eerste zicht ook de leukste om momenteel mee samen te werken.
Enkele leerlingen van klas 11 (Diwali-outfit, normaal is er een schoolkostuum)
 
Enkele leerlingen van klas 6 met Mieke (verantwoordelijke van de Belgische NGO Sawes)
 
Vanaf 15 uur tot 17.30 staan er sportactiviteiten gepland en tijdens deze periode speel ik met de leerlingen voetbal, kricket of volleybal. Hiernaast gebruik ik ook mijn speelpleinervaring om afwezigheden van leerkrachten op te vangen door spelletjes met de leerlingen te spelen tijdens deze lesuren. Ook tijdens de weekends probeer ik de jongens van de Boyshome te entertainen. Dus je mag steeds leuke spelletjes doormailen of hier posten. Misschien maak ik wel een spelbundel als deel van mijn eindwerk, dus alle hulp is steeds welkom.

Geblindoekt een waterton stukslaan (jongens vs. meisjes)
Point to wareem (tot de volgende, gelukkig dat ik geen tamiltekens kan invoeren via mijn computer, al kan ik deze eigenlijk nog niet lezen noch schrijven)

zondag 11 november 2012

Kennismaking met de Indiase samenleving


Vanakam (goeiendag), ondertussen ben ik weer wakker sinds 5.30 en is het ochtendgebed en de yoga net achter de rug. Het opstaan blijft ontzettend vroeg. 1 mei lijkt mij een dag te worden om te slapen tot 15 uur ’s middags ofzo.

Ondertussen verblijf ik al ruim 1 week in India en lukt het langzaam om te wennen aan de nieuwe omgeving. De belevenis is momenteel toch wel sterk verschillend ten opzichte van mijn stage eerder dit jaar in Zambia. Hieronder geef ik enkele van mijn eerste indrukken weer, sommige visies/ervaringen kunnen nogal als clichés overkomen.

-      Veel kleuren en geuren (meestal lekker geurend naar bloemen of andere specerijen, maar soms overweegt ook de geur van afval of een openstaande riolering)

-      Steden zijn ontzettend druk, rumoerig en sterk vervuild. Je kan geen hier geen enkele rustige plek vinden en er hangt overal een ongezonde geur van uitlaatgassen. De dorpen daarentegen liggen ver uit elkaar en hier is het ontzettend rustig en kan je wel volledig tot rust komen.

-      Het eten is heel veelzijdig en de pikantheid valt al bij al goed mee. Ik zal dus nog met (deels) werkende smaakpapillen terugkeren naar België. Rijst vormt de basis van de meeste gerechten al mis ik wel af en toe de afwisseling van vlees op mijn bord en een fris pintje zou ook wel smaken. Oftewel vlieg ik begin mei in het vlees of anders ben ik vegetariër geworden.

-      Elke dag eet ik met gemak een hele boomgaard leeg, 3 porties fruit per dag is hier standaard; banaan, druiven, appel, papaya, ananas en vooral granaatappel gaat er vlot in.

-      Het klimaat, het is nog warmer dan in Zambia. Elke dag zweten we ons volledig kapot. Al begint dit na enkele dagen wel te wennen opnieuw. Gelukkig koelt het de komende 3 maanden nog ietswat af om nadien echt pas warm te worden. Ik denk dat het nooit frisser is dan 25° en overdag haalt men rond de middag vlot de 35°C.

-      Wilde dieren spotten is ook niet gemakkelijk, al heeft Andreas wel al een kleine slang gezien. Gecko’s, muggen en ontzettend veel grote vlinders zijn wel altijd aanwezig. Vandaag heb ik eveneens een kleine rode schorpioen langs de eetruimte zien passeren.

De 4 Zuid-Indische stagiairs (v.l.n.r. Andreas, Imen, Irena en Jan)
 
Op vrijdag 2 november vertrok ik dus na 2 maanden voorbereiding naar India. Het afscheid nemen van de familie ging deze keer veel gemakkelijker in vergelijking met mijn vorige stage. Waarschijnlijk speelt deze vorige ervaring hierin voor veel mee in combinatie met het feit dat ik deze keer niet alleen moest afreizen. De 1ste vlucht ging richting Frankfurt met Lufthansa en tijdens de vlucht kreeg ik zowaar nog een reep Toblerone. Ze wisten precies dat ik lang zonder mijn geliefde chocolade zou moeten overleven. In Frankfurt moest ik 6 uur wachten op mijn 2de vlucht richting New Delhi en hier kwam Andreas mij na even wachten ook vergezellen om verder te reizen. Het vliegtuig was wel redelijk luxueus en leek mij ook nieuw. De ramen konden elektronisch lichter en donkerder worden gemaakt + zelfs in Economy had je wel veel ruimte. Na deze nachtvlucht stond er nog een laatste vlucht op het programma, nu van New Delhi naar bestemming Chennai. Wegens wat problemen duurde deze vlucht langer dan verwacht en kwamen we pas na valavond toe.

’s Avonds door Chennai rijden was een heuse belevenis. Deze stad is ontzettend druk (7-8 miljoen inwoners minstens) en overal rijden er brommers en riksjas om je heen. Het is zelfs zo druk dat je voor af te slaan gewoon ineens moet afdraaien in de gewenste richting want andere voertuigen stoppen anders toch niet. Soms stopt het verkeer ook volledig, meestal steekt er dan een koe de weg over. Zelfs op een autosnelweg is dit mogelijk. Gelukkig was het hotel slechts op 15-20 minuten rijden van de luchthaven waardoor we nog op een degelijk uur hier arriveerden. Net op tijd eigenlijk want nadien regende het heel zwaar, de naregens van de monsoon van 2dagen voordien. Tot nog toe was dit de enige regenbui die ik heb gezien. In het hotel ontmoette ik ook mijn 2 andere medestagiairs Irena en Imen. Zij waren reeds tijdens de voormiddag hier toegekomen. We beslisten nog om even een wandeling te maken in de buurt van het hotel. Op enkele bijna platgeredenervaringen na was dit wel een leuke eerste megastadervaring. Koeien staan overal vuil op te eten en langs de weg van de straten kan je echt vanalles kopen. Na de wandeling hebben we nog een kleine maaltijd verorbert in het hotel en genoten we van de laatste vleesportie in lange tijd waarschijnlijk.

De volgende dag moesten we meteen vroeg opstaan en ging de weg verder richting het zuiden. Tijdens onze reisweg bezochten we nog de kusttempel ter hoogte van Mahabalipuram, deze is tere ere van de godheid Shiva gebouwd in de 7de eeuw N.C. . Dit is 1 van de bekendste tempels van Zuid-India en geeft een perfect voorbeeld van de Dravidische kunst weer. Momenteel is de tempel In de toekomst ga ik zeker nog enkele meer spectaculaire tempels in andere steden bezoeken.
Kusttempel ter ere van Shiva te Mahabalipuram
Na het bezoek van de tempels in Mahabalipuram ging de reis verder richting “Auroville”, dit is een soort van community (soort van hippiegemeenschap) waarin men iedereen als gelijke personen behandelt. Men wilt op lange termijn een stad vormen waar mensen van over de hele wereld vreedzaam kunnen samenleven. Deze plek was ideaal om rustig te acclimatiseren aangezien men hier zowel Indiërs als mensen afkomstig uit het Westen terugvindt. Men streeft hier ook om volledig vegetarisch te leven en verschillende projecten zijn gebaseerd op biodynamische landbouw en het aanplanten van bomen. In Auroville hebben we ook onze lokale stageverantwoordelijke “Jakes” ontmoet. Hij was hier met zijn leerlingen uit het 1ste jaar van zijn biodynamische landbouwschool. Samen met hen hebben we enkele activiteiten uitgevoerd zoals (Tat chi, Yoga, het opvullen van koeienhoorn met koeienmest in functie van het verkrijgen van een betere landbouwgrond,…). Als afsluiter hebben we nog het centrum van de gemeenschap “Matrimandir” bezocht. Dit is een grote bol die centraal in dit gebied staat, hier kan men komen om te bezinnen.
De Matrimandir (centrumpunt van Auroville)
Na het verblijf in Auroville van 4 dagen konden we eindelijk afzakken naar Sevapur. Om het avontuur te versterken kozen we om met de bus van het nabijgelegen Pondicherry (hier wil ik zeker nog enkele dagen naartoe komen) richting Trichy (grote stad op 100km van Sevapur) af te reizen. Na heel wat zoeken vonden we hier eindelijk de privéchauffeur van de organisatie ISS die ons kwam opwachten om het laatste deel van de dagtrip af te leggen. Eerst hebben we nog enkele Chapatis(soort van pannenkoek) gegeten om vervolgens af te sluiten met veel te zoete gebakjes. Alles is er oftewel pikant of zoet eigenlijk.

Koeienhoorns vullen met koeienmest, stinken dat dit doet!

Bomen planten samen met leerlingen van de biodynamische landbouwschool
Volgende week volgt er meer info over mijn stageplek ISS (Inba Seva Sangam) in het dorpje Sevapur waar ik de komende 5.5 maanden het grootste deel van mijn tijd zal spenderen. Ik zal dan eveneens wat meer informatie kunnen geven over de verdere invulling van mijn stage. Dit wordt nog uitgewerkt tijdens de komende week. Er zal eveneens ook wat info worden gegeven over “Diwali”, het eerste grote Indische feest dat we kunnen meevieren.

Tot de volgende

donderdag 1 november 2012

Vaarwel Belgenland

Nog welgeteld een halve dag en dan start mijn 2de stage in het Zuiden binnen een toch wel heel korte tijdspanne. Ik ben nog niet volkomen bekomen van mijn stage in Zambia en ik verlaat België opnieuw voor een lange periode, deze keer volledig in functie van mijn schoolopleiding en de stage duurt ook 6 maanden in plaats van "slechts" 3.5, dus iedereen zal mij nu nog langer moeten missen. Vandaar dat ik heb beslist om ook nu mijn ervaringen met jullie te delen aan de hand van een blog. Het is ook de 1ste keer dat ik richting het Oosten trek waardoor het ook voor mij allemaal volledig nieuw zal zijn.

Morgen vertek ik omstreeks 15.25 naar Frankfurt waar ik ruim 6 uur later een lijnvlucht naar New Delhi (hoofdstad van India) zal nemen met Air India. Op Frankfurt ontmoet ik ook Andreas, 1 van mijn 3 medestagiairs en zo gaat de reis toch al verder met 2. Waarschijnlijk zullen we nog snel even bijpraten voordat we beslissen om toch te gaan slapen en hopelijk komen we fris de volgende dag aan in New Delhi. Het staat alleszins vast dat het een korte nacht zal worden aangezien we 4.30 uur verliezen door het uurverschil. Nu we eindelijk in India zijn toegekomen moeten we toch nog even wachten voordat we het echte land kunnen bewonderen want er volgt nog een laatste binnenlandse vlucht naar Chennai (het voormalige Madras). Hier komen we normaalgezien toe tegen valavond. Op dat ogenblik zijn de 2 andere collega's (Imen en irena) al vermoedelijk een hele dag de stad aan het onveilig maken.

Om de overgang tussen België en India te vergemakkelijken mogen we waarschijnlijk enkele dagen verblijven in de buurt van Auroville en pondicherry (een voormalige Franse handelspost) en volgens verschillende bronnen is dit een prachtige regio. later meer informatie na een eigen doorlichting ;-)
Hier zal ik ook normaalgezien kennis maken met de bestuursleden van de Indische NGO "ISS" waar ik de kans krijg om 6 maand als stagiair te mogen bijleren. De inhoud van de stage zal worden besproken en ook hierover volgt later nog meer informatie. Waarschijnlijk zal ik rond Onderwijs en/of ecologie & duurzaamheid kunnen werken. 

Stagedorp Sevapur in de zuidelijke provincie Tamil Nadu

Ik ga deze stage dus uitvoeren in Zuid-India waar ik het grootste deel van de 6 stagemaanden zal verblijven in het dorpje Sevapur in de provincie Tamil Nadu (Zuid-India) ongeveer 350km ten Zuiden van de provinciehoofdstad Chennai. De meest nabijgelegen steden zijn Karur en Dindigul (op 30km). In vergelijking met Zambia zit ik nu dus wel redelijk afgelegen al is dit in India misschien wel eerder luxe om de drukte van de steden te kunnen vermijden.

Desondanks Engels de officiële taal is in India, zal het toch aangewezen zijn om de lokale taal "Tamil" wat bij te schaven. Als talenknobbel is het natuurlijk een fluitje van een cent om deze meteen onder de knie te krijgen. Jammer genoeg zal dit wel een utopie zijn want Tamil is een dravische taal die ongeveer 270 verschillende tekens heeft. Het lijkt mij echt Chinees op het 1ste zicht.

Hopelijk genieten jullie allemaal mee en ervaar je India ook even effectief als ikzelf. En wie weet tot eens op skype of anders tot in mei of wie weet nog op 30 april (2 uur kan lang zijn).

Mijn skypenaam voor de geïnteresseerden: jan.bogaerts88

Gz
Jan

Inleiding

Als je op deze blog bent terechtgekomen, dan volg je mijn stage-ervaringen in India en ik hoop dat je ervan zal kunnen meegenieten in dezelfde mate als mijzelf.

Hieronder heb ik alvast een voorbeeld geplaatst hoe je op 1 of meerdere van mijn blogposts kan reageren. Op deze manier kan je dus steeds naar extra informatie vragen of je mening geven over bepaalde visies/ervaringen.

Je moet hiervoor de volgende 5 stappen doorlopen en dan zou je reactie zichtbaar moeten zijn. Aangezien deze afbeelding relatief klein is zou het best eens mogelijk kunnen zijn dat je een vergrootglas nodig hebt.
 
 

 
Een andere optie die blijkbaar gemakkelijker lijkt te zijn nu is om te antwoorden via een google-account aangezien de optie die hierboven is weergegeven niet meer altijd werkt. Dus het is mogelijk dat je een google-account hiervoor moet activeren.
 
Tot slot wil ik iedereen bedanken die op deze pagina terechtkomt en ik hoop dat je iets hebt aan het  doorlezen van mijn blog. Aarzel niet om vragen te stellen of opmerkingen te geven. Je mag steedsnaar extra's vragen, ik zal hiermee dan in de toekomst proberen rekening te houden.